calengroth.hu
… jövünk …
… jövünk …

Kraftwerk 3D – Aréna

Tavaly ilyenkor álmomban sem gondoltam volna, hogy egy éven belül Budapesten láthatom az utóbbi évek számomra legérdekesebb három zenekarát. Idén eljött hozzánk a Kraftwerk, immár ötödször, viszont eddig még nem volt lehetőségem élőben megnézni őket.

Ismerkedésem az együttessel még gyermekkoromban kezdődött, valamikor nagyjából hetedikes koromban az osztálytársaimmal egy vidéki presszóban majdnem minden nap suliból hazafelé a többi vendég nagy örömére meghallgattuk a Trans Europe Express-t. Nem tudom, honnan volt nekik a kétforintossal működő, 45-ös bakelitlemezt lejátszó zenegépükben Kraftwerk, mi viszont nagyon élveztük.

Aztán 1981-ben a Computer World album megjelent Magyarországon is, azonnal rohantam megvenni, és az ezt követő években rongyosra hallgattam. Közben a kor technikai lehetőségeinek megfelelően kazettáról kazettára másolva csereberéltük a Radioactivity-től a Spacelab-ig mindent, ami csak megszerezhető volt. Egyik kedves kollégámat idézve, azokban az időkben még meg kellett küzdeni a jó zenékért.

Később az Electric Cafe is megjelent nálunk, ezt az albumot is sikerült megvennem (természetesen ezt is még bakeliten), sokat hallgattam ezt is, bár kevésbé tetszett, mint a régebbi lemezek. Ezután sokáig nem hallottam róluk, majd jött 2005-ben a Minimum-Maximum, ami a XXI. századi hangszereléssel számomra új dimenziókba helyezte a régi, jól ismert számokat.

Amikor értesültem róla, hogy ismét Budapesten koncerteznek, tudtam, hogy ott a helyünk a családdal. Interneten jegyrendelés, majd több hónap várakozás, készülődés után végre eljött a koncert napja, irány az Aréna.

A koncert számomra hatalmas élmény volt, annak ellenére, hogy tudtam azt, hogy az eredeti felállásból csak Ralf Hütter áll már a színpadon, új zenét már tizenakárhány éve nem csináltak, csak a régieket hangszerelik újra, a mai kor követelményeinek megfelelően.

A több mint két órás koncerten sorra játszották az albumok talán legismertebb számait, azt hiszem, hogy egy komoly képet kaphatott a hallgató a zenekar egész munkásságáról. A látvány minden szempontból nagyon érdekes volt, a 3D vetítés gyönyörű színekkel, a nézőtér fölé kirepülő tárgyakkal és kinyúló robotokkal engem teljesen levett a lábamról.

A Kraftwerk számomra hozta a tőlük elvárható színvonalat, jól ,szóltak a régi zenék (bár hiányoltam néhányat, pl. a Vitamin-t), igazi élményt jelentett mindnyájunknak.